Flexibiliteitsdiensten voor consumenten

De bereidheid van consumenten om flexibiliteit te leveren in het energiesysteem in de gebouwde omgeving

Download het rapport: De bereidheid van consumenten om flexibiliteit te leveren in het energiesysteem in de gebouwde omgeving

Naast het technische potentieel aan flexibiliteit is ook de bereidheid van gebruikers om flexibel te zijn bepalend voor de mate waarin flexibiliteit congestie kan voorkomen. Hier is gebruikersonderzoek naar gedaan. De resultaten van dit onderzoek geven aan hoe bereid huishoudelijke consumenten zijn om flexibiliteit te leveren, . Met andere woorden: volgens welke beloningen of waarde, middels welke assets (warmtepomp, elektrisch vervoer, zonnepanelen en thuis-/buurtbatterij) en binnen welke randvoorwaarden zijn consumenten bereid om hun gedrag qua energiegebruik en -opwekking flexibel af te stemmen op pieken en dalen in vraag en aanbod van energie. Dit is onderzocht door middel van vragenlijst onderzoek, interviews en experience sampling. De resultaten kunnen gebruikt worden in zowel het ontwerpen van flexdiensten (en producten) als in het modelleren van de potentieel beschikbare flexibiliteit in het energiesysteem. De hoofdbevinding van het onderzoek is dat de bereidheid van consumenten om flex te leveren groot is. In 80% tot 92% van de situaties waarin het wenselijk is flex te ontsluiten zijn consumenten bereid om flex te leveren. 

Financiële beloning of besparing is de meest gekozen belangrijkste reden om flex te leveren voor consumenten. De hoogte van de beloning of besparing heeft hierbij een matige tot geen invloed op de mate van bereidheid om flex te leveren. Bio-sferische waarde (duurzaamheid, milieu, klimaat) is, na de egoïstische waarde (financiële beloning), de tweede belangrijkste motivatie. 

Technische realisatie aansturing warmtepomp

Download het rapport: Het ontwikkelen van een gedragen en schaalbare flexdienst voor het ontsluiten van flexibiliteit bij consumenten

Bij de ontwikkeling van een flexibiliteitsdienst speelde de haalbaarheid met betrekking tot de technische realisatie uiteraard een belangrijke rol. Binnen het WP1A van het Go-e project  hebben de betreffende partners een tiental woningen in Ecowijk Mandora, Houten voorzien van een HEMS controller. Er zijn twee woningen als referentie woning gebruikt. In deze twee woningen zijn kWh meters geplaatst om het elektrisch vermogen te kunnen meten van de warmtepomp en het opgewekte vermogen van de zonnepanelen. In de overige woningen wordt de opgewekte zonnestroom berekend en halen we het vermogen van de warmtepomp uit de warmtepomp.
De Itho/Daalderop warmtepomp is standaard voorzien van een service poort welke wordt gebruikt voor onderhoud en het wijzigen van instellingen. De interface van deze servicepoort is propriatry.
Tijdens het Go-e project is de I2C convertor doorontwikkeld. Deze convertor vertaalt het propriatry Itho/Daalderop protocol naar het Modbus RS485 RTU protocol.

Business model

Download het rapport: Business case ontsluiten flex vermogen grondgebonden warmtepomp met boiler

Middels een Home Energy Management Systeem (HEMS) kan flex vermogen achter de meter ontsloten worden. In dit onderzoek hebben we gekeken hoeveel flex capaciteit een grondgebonden Itho/Daalderop warmtepomp kan bieden en op welke energiemarkt dit flex vermogen gemonetariseerd kan worden.