Congres GO-e: flex in de gebouwde omgeving

Het kip-ei-probleem van flex in het energiesysteem
Donderdagmiddag 30 november – Arnhem

Flexibilisering zal een belangrijke rol in spelen in de elektrificatie van de samenleving, maar het wat en hoe is nog onduidelijk. Hoe kan flexibilisering worden ingepast en hoe ziet dat eruit? Wie zetten de eerste stappen en hoe kunnen diensten zo worden vormgegeven dat ook de consumenten enthousiast worden?

Inzichten in flexibilisering

TNO nodigt u graag uit voor het congres ‘GO-e: flex in de gebouwde omgeving’ op donderdag 30 november in Arnhem. Tijdens deze congresmiddag worden belangrijke resultaten uit het GO-e-project gepresenteerd. In dit uitgebreide onderzoeksproject naar flex in de energiemarkt zijn naast onderbouwde scenario’s ook pilotprojecten gerealiseerd, waarbij alle stakeholders (zoals consumenten en netbeheerders) zijn betrokken. U kunt inzichten en antwoorden verwachten op onder andere de volgende vragen:

  • In hoeverre kan flex een rol spelen om congestie te voorkomen in de gebouwde omgeving?
  • Wat kunnen warmtepompen, elektrische auto’s en andere apparatuur bijdragen voor het creëren van meer flexibiliteit in 2030 in de gebouwde omgeving?
  • In hoeverre is de eindgebruiker bereid om flexibiliteit ter beschikking te stellen? Vanuit welke drijfveren? En onder welke voorwaarden?
  • Welke uitdagingen liggen er voor de verschillende stakeholders? Hoe kunnen we kip-ei-problemen doorbreken?

Lees hier meer over het GO-e-project

Voor wie?

De flexibilisering van het energiesysteem vraagt samenwerking van alle stakeholders: we nodigen energieleveranciers, netbeheerders, beleidsmakers, vertegenwoordigers van consumenten en apparaat-leveranciers van harte uit deel te nemen en mee te denken.

Details

Datum: donderdag 30 november
Tijd: 12:00-17:00u
Locatie: ElaadNL (Westervoortsedijk 73, 6827 AV Arnhem)

U kunt zich niet meer inschrijven voor dit congres

Programma

12:00-13:00 Ontvangst met broodje
13:00-13:15 Opening en actualiteit – Bob Ran
13:15-14:00 De rol van flexibiliteit in de gebouwde omgeving – Michel Emde & Richard Westerga
14:00-14:30 Flex vanuit consumentenperspectief – Joke Kort
14:30-15:00 Pauze
15:00-15:10 Intermezzo ‘Hoe flex bent u?’ – Joke Kort
15:10-15:40 Flex vanuit het perspectief van…
15:40-16:30 Paneldiscussie: hoe nu verder?
16:30-17:00 Het bierviltje: ideeën onder het genot van een drankje

Naast de presentaties van belangrijke resultaten en inzichten, is er veel ruimte voor discussie en vragen. Tijdens een uitgebreide paneldiscussie waarin de verschillende stakeholders (energieleveranciers, netbeheerders, beleidsmakers, consumenten en apparaat-leveranciers) zijn vertegenwoordigd, is er volop ruimte voor vragen en wordt de discussie gevoerd over de te nemen stappen.

Door met elkaar in gesprek te gaan en elkaars kansen en uitdagingen te begrijpen, kunnen we samen tot oplossingen komen. Zo brengen we de flexibilisering van de gebouwde omgeving een stap dichterbij.

Ook interessant:
In de ochtend zal er op dezelfde locatie een bijeenkomst plaatsvinden die zich specifiek richt op open en schaalbare oplossingen voor een flexibel energiemanagementsysteem in woningen. Kijk hier voor meer informatie en het programma.