In werkpakket 4 is gewerkt aan het analyseren van scenario’s om inzicht te krijgen in de impact van elektrificatie van de gebouwde omgeving en in beschikbaarheid van en vraag naar flex. Om dit te realiseren zijn bestaande modellen geïntegreerd en toegepast voor congestie en flexibiliteitsanalyses in 2030 scenario’s van het Nederlandse laagspanningsnet.
Functionele beschrijving en technische architectuur van de GO-e Samenwerkende modellenketen
Download rapport: Functionele beschrijving en technische architectuur van de GO-e Samenwerkende modellenketen
Dit rapport omschrijft de opgestelde functionele- en technische architectuur van de modellenketen in werkpakket 4. Het rapport dient als overzicht voor de RVO en naslagwerk voor netrekenspecialisten, en beschrijft op gedetailleerde wijze de ontwerpkeuzes en afbakening van werkpakket 4, een functionele beschrijving van de modellenketen, en een gedetailleerde functionele en technische uitwerking van de verschillende keten-componenten. Op basis van dit architectuurdocument is de ontwikkelfase van de modellenketen in iteraties gestart.
Ontwikkelde modellenketen en praktijktoepassing van functionaliteit
Download rapport: Ontwikkelde modellenketen en praktijktoepassing van functionaliteit
Dit rapport omschrijft de functionele werking van de in werkpakket 4 ontwikkelde modellenketen, en de geleerde lessen uit de verschillende praktijktoepassingen. Dit rapport dient als overzicht voor de RVO en overzicht voor wel- en niet-specialistische geïnteresseerden in wat de modellenketen beoogt, en hoe deze functioneert. Daarnaast beschrijft het document enkele nieuwe inzichten en herzieningen ten opzichte van de eerder vastgestelde technische- en functionele architectuur zoals beschreven in Resultaat 4.1. Ook beschrijft dit rapport feedback en de verschillende geleerde lessen uit de praktijktoepassingen van de modellenketen door dataspecialisten en netrekenaars.
Data netrekenen
Download dataset: Dataset netrekenen (3.0 GB, ZIP-archief, verschillende bestandsformaten)
De ontwikkelingen in WP4 heeft naast de rapporten, aanvullende documentatie en wetenschappelijke artikelen ook diverse datasets opgeleverd die relevant zijn voor het netrekenen en eventueel publiek beschikbaar kunnen worden gesteld.
Dit zijn de belangrijkste datasets:
- 48 studienetten in GNF format, en met buurt ID (dus nettopologie, aansluitingen, etc.)
Hiertoe hebben we op basis van “ingroei data” bepaald welke twee buurten per archetype per RNB het meest archetypisch zijn. Dit leverde ca. 48 voorbeeldbuurten op.
Met deze data kunnen partijen zelf flex-berekeningen maken ten aanzien van buurten die een bepaald archetype weerspiegelen. - PV profielen voor 48 buurten (basisbelasting; zip files)
- Privaat EV laden voor 48 buurten
- Publiek EV laden, beschikbaar via de ElaadNL laadprofielengenerator
Aanvullend onderzoek ter invulling van kennisgaten
Download rapport: Optimalisatiemodel warmtebronnenmix i.r.t. congestie en day-ahead markt
Naast bovenstaande resultaten die vanaf de projectstart waren beoogd, is binnen werkpakket 4 een aantal onderzoeksvragen opgepakt die gedurende de uitvoering zijn opgekomen en die noodzakelijk waren voor de interne voortgang van gedefinieerde resultaten of die verdieping op een specifiek onderwerp boden.
Deze vragen richtten zich onder andere op de potentie van warmtenetten als bron voor flexibiliteit in elektrische netten. In dit kader heeft GO-e partner Witteveen+Bos een optimalisatiemodel onderzocht voor een warmtebronnenmix in relatie tot congestie en ‘day-ahead markt’ op basis van een case-study rond warmtenet Kerschoten in Apeldoorn. Het rapport geeft antwoord op de volgende onderzoeksvragen:
- Kan sturen op day-ahead spot prijzen met E-boiler en warmtepomp zorgen voor een gelijke of lagere LCOE als met een gasboiler?
- Is het mogelijk om te sturen op congestievermindering met een E-boiler zonder dat de LCOE omhoog gaat?