S2

S2 is de afkorting voor de EN 50491-12-2 norm voor energiebeheer in gebouwen. Het is een protocol voor het energiebeheer van energie-intensieve apparaten in de gebouwde omgeving, zoals fotovoltaïsche (PV) systemen, opladers voor elektrische voertuigen (EV), batterijen, (hybride) warmtepompen en witgoed. Het is specifiek ontworpen om gebruik te maken van energieflexibiliteit. Het is zo gebouwd dat het kan werken met elk flexibel apparaat van elke fabrikant, en dat het zou werken voor elke energiemanagement use case. Het is niet bedoeld om bestaande protocollen voor energiebeheer te vervangen, maar om een universele taal te bieden voor energieflexibiliteit in de gebouwde omgeving.

Lees alles over S2 in dit whitepaper

Het GO-e project heeft de volgende S2-gerelateerde technische deliverables die publiek beschikbaar zijn gemaakt als GitHub projecten:

JSON implementatie van S2

https://github.com/flexiblepower/s2-ws-json

De S2 standaard (EN 50491-12-2) beschrijft welke informatie er uitgewisseld moet worden tussen apparaten en energie management systemen, maar beschrijft niet hoe die informatie uitgewisseld kan worden. Op die manier kunnen verschillende communicatietechnologie├źn voor verschillende situaties gekozen worden, die onderling wel compatible zijn. Het s2-ws-json project beschrijft hoe S2 gebruikt moet worden als je gebruik maakt van WebSockets en JSON, twee populaire technologie├źn voor communicatie via internet of via een thuisnetwerk. Hier wordt exact beschreven hoe apparaten met elkaar verbonden worden, hoe data verstuurd wordt en hoe die data uitwisseling beveiligd wordt.

S2 Python implementatie

https://github.com/flexiblepower/s2-python

Iedereen kan op basis van s2-ws-json een S2 implementatie maken voor zijn eigen technologie. Echter, programmeurs die gebruik maken van de populaire Python programmeertaal kunnen het s2-python project gebruiken als basis van hun implementatie. S2-python zorgt het voor dat de S2 verbinding wordt opgezet, controleert berichten automatisch op eventuele fouten en biedt de informatie op een Python-vriendelijke manier aan voor de programmeur.

S2 Tester

https://github.com/flexiblepower/s2-analyzer

De s2-analyzer is een software oplossing voor het testen van communicatie tussen apparaten en energie management systemen die s2-ws-json implementeren. De software inspecteert de communicatie, controleert alle berichten op correctheid en veelgemaakte fouten, en maakt het berichtenverkeer inzichtelijk voor programmeurs. Op die manier kunnen ze makkelijker eventuele problemen vinden en wordt het werken met s2-ws-json vergemakkelijkt.